,

Zonnepanelen dak Nova College voor buurtbewoners in gebruik

Eind augustus jongstleden is de energie-installatie met ruim 500 zonnepanelen op het dak van het Nova College op de hoek van de Westelijke Randweg en de Zijlweg in Haarlem in gebruik genomen. Sindsdien is er al circa 14.000 kWh aan groene lokale energie opgewekt voor de bijna 100 deelnemende huishoudens in zowel Haarlem als Overveen. De realisatie van het collectieve zonnestroomdak is tot stand gebracht door Kennemer Energie; de regionale energiecoöperatie met als doel Haarlem en omstreken samen met inwoners te vergroenen als het om energie gaat.

Leo de Kok en Mariëtte Wessels van Kennemer Energie: “We zijn trots op het resultaat. Eind 2017 zijn we begonnen met het plan en dit voorjaar hadden we genoeg aanmelders om het project te starten. Omwonenden in de betreffende postcodegebieden doen mee en hebben zonnestroomdelen aangeschaft. De deelnemers in dit project voor groene stroom betalen geen energiebelasting over de stroom die opgewekt wordt met hun zonnestroomdelen en zij krijgen een vergoeding voor de geproduceerde stroom. Jaarlijks levert de installatie voldoende om zo’n 45 woningen stroomneutraal te krijgen.”

Annemieke van Ede, vestigingsdirecteur Zijlweg van het Nova College: “We vinden het mooi om ons dak beschikbaar te stellen. Het biedt de buurtbewoners de mogelijkheid groene stroom op te wekken. Ideaal voor bewoners die bijvoorbeeld geen zonnepanelen kwijt kunnen op hun eigen dak. Daarbij vinden wij het als school vanzelfsprekend iets voor de volgende generatie te doen.”