Uitleg gegevens installatie zonnestroomdak
Deelnemers aan een zonnestroomdak hebben een link ontvangen naar het productieoverzicht van Solaredge om de productie van het zonnestroomdak te kunnen volgen.
Ook op de pagina van actieve zonnestroomdaken staat deze link, bijvoorbeeld bij het Nova College.
Op deze pagina leggen we uit hoe je je eigen deel van de productie kan berekenen en geven we een toelichting op enkele gebruikte termen. Zie hieronder de vraag, klik voor het antwoord. De gegevens in de antwoorden hieronder zijn gericht op de installatie op het Nova College Haarlem, als voorbeeld.
Hoeveel produceren mijn stroomdelen?
Om te berekenen hoeveel je eigen zonnestroomdelen produceren deel je eerst de totale productie van de installatie door het aantal zonnestroomdelen van de zonnestroominstallatie. Je weet nu hoeveel een enkel zonnestroomdeel produceert.
Om je eigen deel van de productie te berekenen vermenigvuldig je vervolgens de productie van een zonnestroomdeel met het aantal zonnestroomdelen dat je hebt.
Bijvoorbeeld:
In de maand september produceerde de installatie, met 614 zonnestroomdelen, 12.620 kWh. Je hebt 7 stuks zonnestroomdelen. De productie van je eigen zonnestroomdelen in deze maand was dan: 7 x 1/614 x 12.620= 143,88 kWh.
Wat is kWh?
In het productieoverzicht van SolarEdge wordt de term kWh gebruikt. De eenheid kWh geeft aan hoeveel elektriciteit je gebruikt of opwekt. Een LED lamp van 10 Watt bijvoorbeeld verbruikt in 100 uur totaal 1.000 Watt uur (=1 kWh).
Het elektriciteitsverbruik van je huishouden vind je terug op je energierekening. Een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt ongeveer 3.500 kWh stroom op jaarbasis. Dat is 3,5 MWh; ook deze eenheid vind je terug in het productieoverzicht.
Als we in het productieoverzicht bijvoorbeeld zien dat er 12,62 MWh (=12.620 kWh) is opgewekt. Dat is genoeg voor het gemiddelde jaarverbruik van ongeveer 4 huishoudens.
Wat is Wp?
Het vermogen van een zonnepaneel, wordt uitgedrukt in Wp; dit staat voor Wattpiek. Dit is het maximale vormogen dat een zonnepaneel kan leveren. Deze eenheid Wp vind je terug in het productieoverzicht.
De hoeveelheid Wattpiek staat voor het maximale opwekvermogen van de zonnepanelen in de meest ideale (theoretische) omstandigheden. Dus wanneer de ligging precies goed is ten opzichte van de zon en er veel zonlicht op het paneel schijnt, dit kan bijvoorbeeld dichter bij de evenaar het geval zijn.
Het dak op het Nova College bijvoorbeeld heeft een vermogen van 153.7 Wp. De verwachte opbrengst van de installatie op het Nova College aan de is te schatten via de omrekenfactor 0,888. Deze installatie van 153.720 Wp heeft een gemiddelde verwachte opbrengst van 136.500 kWh per jaar.
‘Transportverlies’
Er is een klein verschil tussen de meetgegevens die je vindt in het productieoverzicht en de meetgegevens (van een gecertificeerde meter) die je terugvindt in de afrekening.
Dit verschil wordt onder andere veroorzaakt door transportverlies: het overzicht laat de opwek zien direct vanuit de installatie: de afstand die de stroom van de installatie naar en via het elektriciteitsnet moet afleggen veroorzaakt een klein transportverlies.
Coöperatie Kennemer Kracht realiseert en beheert lokale collectieve zonnestroomdaken waarvan je als bewoner mede-eigenaar wordt. Gebouweigenaren ontvangen een dakvergoeding. Op deze manier werken we actief samen aan de verduurzaming van onze directe omgeving en aan de energietransitie!