Veelgestelde vragen voor gebouweigenaren
Naar wat voor gebouwen is Kennemer Kracht op zoek?
- Om een rendabele zonnestroominstallatie te realiseren moet er ruimte zijn voor de plaatsing van tenminste 150- 200 zonnepanelen. Dat komt neer op een minimaal beschikbaar dakoppervlak van circa 500-700 m2. Een combinatie van een aantal kleinere daken vlak bij elkaar is soms ook mogelijk. Daarnaast zijn daken vanaf circa 1.400 m2 interessant om grote zonnestroominstallaties te plaatsen. Deze getallen zijn gebaseerd op rekenmodellen op basis van de postcoderoosregeling vanaf het 2e kwartaal 2021.
In alle gevallen maken we eerst een ruwe inschatting van de financiële haalbaarheid. Gebouwen kunnen zijn: bedrijfspanden, magazijnen, daken van VVE’s, (sport)verenigingen, publieke gebouwen etc. Het is interessant als een gebouw dichtbij een woongebied staat, zodat inwoners in het postcodegebied of daar vlak omheen kunnen meedoen in het project.
De opwekcapaciteit van zonnepanelen wordt wel steeds hoger, dus met een iets minder aantal kunnen we ook serieus kijken naar de haalbaarheid.Mogelijk interesse? Neem gerust contact met ons op.
Staat er een vergoeding tegenover het beschikbaar stellen van mijn dak?
- Er wordt een vergoeding betaald voor het beschikbaar stellen van een dak. Deze vergoeding is uiteraard naar eigen inzicht in te zetten, zo gebruiken VVE’s dit geld vaak voor onderhoud van het pand en sportverenigingen voor verbeteringen aan velden, kleedkamers en dergelijke. Het is ook mogelijk de vergoeding om te zetten naar zonnestroomdelen, zodat een deel van de opgewekte stroom ten goede komt aan het gebruik in het pand.
-
-
- De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat op het dak geplaatst worden als een project doorgaat. Ter indicatie: bij een dak van ca. 700 m2 met 200 zonnepanelen is de dakvergoeding circa € 4.500. Dit is een totaalbedrag, waarvan ieder jaar 1/15 deel aan de gebouweigenaar wordt betaald, zijnde over de gehele looptijd van 15 jaar.
-
Hoe lang komt de installatie op mijn dak te staan?
-
- We sluiten een samenwerkingsovereenkomst met u voor een periode van 15 jaar. Een zonnestroominstallatie gaat over het algemeen veel langer mee. Aan het einde van de looptijd van 15 jaar wordt in overleg met u bepaald of u de installatie voor een gering bedrag van ons overneemt of het dak tegenvergoeding een tweede periode beschikbaar stelt.
Wat is de juridische constructie waaronder de collectieve zonnestroominstallatie wordt gerealiseerd?
De energiecoöperatie is juridische en economisch eigenaar van de zonnestroominstallatie en is dus aansprakelijk voor schade aan haar installatie. De coöperatie zal de zonnepanelen en de bijbehorende installatie voor eigen kosten en rekening plaatsen en onderhouden. De eigenaar van het gebouw stelt de coöperatie – indien nodig – in staat onderhoud te plegen aan de installatie. De coöperatie sluit een verzekering af voor de zonnepanelen installatie. Daarnaast sluit de coöperatie een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.
Na gezamenlijke goedkeuring van de haalbaarheidsanalyse, waarin technische aspecten (gebouw en installatie) worden onderzocht, wordt een korte intentieverklaring tussen de coöperatie en de gebouweigenaar gesloten. Vervolgens wordt de definitieve samenwerkingsovereenkomst opgesteld. Deze overeenkomst vormt een bijlage bij de Akte Recht van Opstal of een Huurovereenkomst voor het gebruik van het dak.
Technische vragen
In de haalbaarheidsanalyse worden allerlei technische aspecten van het gebouw zelf en van de installatie onderzocht. Dit haalbaarheidsonderzoek wordt in opdracht van de coöperatie uitgevoerd door onze samenwerkingspartner Stichting Kennemer Energie.
Zo wordt er naar het draagvermogen van het dak gekeken door een gecertificeerd constructeur en/of er wordt contact opgenomen met de bouwer / architect van het gebouw.
De eisen voor de dakbelasting zijn streng. Dat juichen wij toe, omdat we zeker willen zijn dat de installatie zonder problemen gedurende de looptijd op het dak kan blijven staan en geen overlast / schade kan toebrengen aan het gebouw.
Hoeveel zonnepanelen kunnen er op een groot plat dak?
Een eenvoudige berekening is het aantal m2 te delen door factor 3,5. Dat geeft een goede indicatie van het aantal zonnepanelen er op een plat dak past.
Als voorbeeld: op een plat dak van 600 m2 passen circa 170 zonnepalen.
Het werkelijk aantal kan het beste berekend worden door een installateur. Er moet bijvoorbeeld ook rekening worden gehouden met eventuele liftschachten, of ontluchtingskanalen etc.
Voor gebouweigenaren die overwegen om hun dak beschikbaar te stellen voor het plaatsen van zonnepanelen waar bewoners in de buurt kunnen deelnemen, is het interessant om te weten dat het voor de business case van een project optimaal is als er minimaal 200 zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Dat betekent een dakoppervlak van minimaal circa 700 m2.
De opwekcapaciteit van zonnepanelen wordt wel steeds hoger, dus met een iets minder aantal (zoals het rekenvoorbeeld hierboven van circa 170 panelen) kunnen we ook serieus kijken naar de haalbaarheid.
Mogelijk interesse? Neem gerust contact met ons op.
Bijkomend voordeel: minder slijtage van dakbedekking
Een van de voordelen is dat door plaatsing van zonnepanelen de dakbedekking minder te lijden heeft en daardoor langer meegaat. Dat komt onder meer door de mindere instraling van UV licht en overige weersomstandigheden zoals regen en water.
Natuurlijk komt er bij regenval bij het wegstromen van water onder de panelen ook wel vocht, maar in veel mindere mate dan wanneer een dak geen zonnepanelen heeft.
Gebouweigenaar aan het woord
Coöperatie Kennemer Kracht realiseert en beheert lokale collectieve zonnestroomdaken waarvan je als bewoner mede-eigenaar wordt. Gebouweigenaren ontvangen een dakvergoeding. Op deze manier werken we actief samen aan de verduurzaming van onze directe omgeving en aan de energietransitie!