,

Panelenbier zonnestroomdak Nova College voor buurtbewoners

Op dinsdag 4 december werd de energie-installatie met ruim 500 zonnepanelen van Kennemer Energie op het dak van het Nova College aan de Zijlweg in Haarlem feestelijk geopend. De 100 deelnemers in dit project uit de omliggende buurten waren uitgenodigd om dit te vieren met panelenbier.

De bouw van het collectieve zonnestroom-installatie in Haarlem ging deze zomer van start en werd mogelijk gemaakt omdat het Nova College hiervoor het dak op het hoofdgebouw aan de Zijlweg ter beschikking stelde. Het unieke van dit zonnestroomdak is dat buurtbewoners deelnemen en vlakbij huis hun eigen stroom opwekken. Regionale coöperatie Kennemer Energie is eigenaar van de installatie en het zonnestroomdak levert sinds eind augustus stroom. Wethouder Cora Yfke Sikkema, portefeuille duurzaamheid, was aanwezig om samen met de buurtbewoners de feestelijke opening te vieren.

Het Nova College en Kennemer Energie zijn trots dat het dak nu officieel is geopend en de deelnemers in de buurt het vertrouwen hebben om mee te doen. De stroom die op dit dak wordt opgewekt, is goed voor het stroomneutraal maken van circa 45 huizen in de buurt. De ambitie van Kennemer Energie is om nog veel meer daken in Kennemerland van zonnepanelen te voorzien en bewoners en gebouweigenaren daarbij te betrekken. Het Nova College wil ook op meer locaties vergelijkbare zonnestroomdaken realiseren.

Op de foto: Vanaf links: Wethouder Cora-Yfke Sikkema met Erna Hollander, voorzitter Coöperatie Kennemer Energie en Talitha van den Elst, lid College van Bestuur Nova College bij de zonnestroominstallatie op het Nova College Campus.