,

Zonnedak Zijlpoort officieel geopend

Op dinsdag 29 november werd in bijzijn van wethouder Cora Yfke Sikkema (duurzaamheid) en wethouder Jur Botter (vastgoed) officieel het collectieve zonnedak op gemeentekantoor Zijlpoort in gebruik genomen.

Het zonnedak op het voormalige postkantoor is een initiatief van buurtcoöperatie Spaarnezaam en bestaat uit 261 panelen. Hiermee wordt genoeg energie opgewekt om zo’n 40 huishoudens in het centrum van groene stroom te voorzien. Spaarnezaam voorzitter Gertjan Hulster heeft alle reden om trots te zijn. De vrijwilligers wisten met hulp van Leo de Kok van Kennemer Energie het project in slechts 7 maanden te realiseren. 

openingzijlpoort04

Het Zonnedak op de Zijlpoort met op de achtergrond het Patronaat…

Net als de andere collectieve zonnedaken in Haarlem maakt het project gebruik van de zogeheten Postcoderoosregeling. Huishoudens die deelnemen participeren door een aandeel te nemen in de opbrengst en verdienen hun investering vervolgens terug via een vrijstelling op energiebelasting die voor 15 jaar wordt verleend. 

Inmiddels willen veel meer Haarlemmers meedoen en is Spaarnezaam druk op zoek naar een nieuw dak voor een volgende zonnecentrale.