Steeds meer VvE’s overwegen collectief zonnedak

Ben je samen met je buren eigenaar van een dak? Voor een vereniging van eigenaren (VvE) is een gezamenlijk zonnedak een slimme manier om – zonder veel gedoe – met meerdere bewoners zonnestroom op te wekken.

Nederland heeft zo’n 125.000 VvE’s waarvan een grote groep hun bezit de komende jaren wil verduurzamen. Kennemer Energie is inmiddels in de regio met meer dan 4 VvE’s in gesprek voor de realisatie van een zonnestroomdak op hun gebouwen. Een collectieve zonnestroominstallatie op een gezamenlijk dak waarbij de deelnemers via de postcoderoosregeling hun investering terugverdienen, is juist voor deze groep zeer interessant.

Veel VvE’s worstelen met het verduurzamen van hun bezit. Dit wordt deels veroorzaakt door het feit dat het vaak lastig is om alle bewoners op één lijn te krijgen. Het gevolg hiervan is dat veel VvE’s alleen zonnepanelen plaatsen waarmee collectieve voorzieningen – zoals verlichting en de lift – van energie worden voorzien. Een groot deel van het dakoppervlak blijft onbenut. 

Bij een collectief zonnedak via de postcoderoosregeling (PCR), kan vaak wel het hele dak worden benut. Bewoners die graag zonnestroom willen afnemen, kunnen meedoen. Leden van de VvE die niet willen meedoen, hoeven echter niet mee te betalen en dragen ook niks bij aan het jaarlijks onderhoud van de installatie. Bovendien is het voor die andere leden mogelijk om op een later moment alsnog aan te haken.

Ben je ook lid van een VvE en wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw VvE? Neem contact met ons op via info@kennemerenergie.nl.