Succesvolle netwerksessie slimme energienetten en carports

Bij Kennemer Kracht blijven we bezig met nieuwe mogelijkheden om ons aandeel in lokale duurzame energieopwekking uit te breiden, we kijken daarbij verder dan alleen zonnestroomdaken.

Als onderdeel daarvan hebben we Tom de Regt uit Haarlem gevraagd een verdiepend onderzoek te doen (zie ook het interview met Tom op onze site).

Wat er onder meer uit zijn onderzoek is gekomen, is dat grotere solar carports veel potentie hebben. Het is een mooie combinatie tussen duurzame energie en mobiliteit. Er zijn al enkele voorbeelden van gerealiseerde solar carports in Nederland.

(foto: Wattnu)

Netwerkbijeenkomst 8 oktober 2024
Tijdens het onderzoek is het idee ontstaan om een netwerkbijeenkomst te organiseren en kennis met anderen te delen en mogelijkheden te bespreken. Die bijeenkomst hebben we gehouden in Haarlem op 8 oktober jl.

Er waren circa 25 mensen aanwezig: van energiecoöperaties in Haarlem, maar ook van energiecoöperaties in de regio. En aanwezigen van de Gemeente Haarlem.

Presentaties werden gegeven door Arjen Schamhart van Energiecoöperatie Vrijstad Energie uit Culemborg en Martin Valkenburg van Energiecoöperatie Wattnu uit Gooise Meren. Zij hebben al solar carport projecten gerealiseerd of zitten in de realisatiefase.

De ervaringen zijn verschillend en aanvullend.

Belangrijke aspecten die naar voren kwamen in de sessie:

  • Techniek: er komt technisch heel wat bij kijken.
  • Financieren: hoe krijg je de business-case/exploitatie rond? Niet alle energie wordt gebruikt voor laden van elektrische auto’s (EV-laden), dus aanvullende afnemers, die lokaal de energie afnemen zijn ook van belang.
  • Je krijgt te maken met vergunningsprocedures.
  • Samenwerking met de gemeente is heel belangrijk (bijv. vergunningen, terreineigendom, concessies laadpalen, subsidie ontwikkelfase).

Al met al zijn het best ingewikkelde projecten. Wij zien potentie in Kennemerland en hopen met Kennemer Kracht ook grotere (publieke) solar carports te kunnen gaan realiseren.